5. lipnja - svjetski Dan zaštite okoliša

  |   14.06.2016.

 

Svjetski Dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Na Svjetski dan zaštite okoliša želi se potaknuti građane da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.

Budući da je ove godine tema  UN-ovog svjetskog Dana zaštite okoliša zabrana ilegalne trgovine divljim vrstama, ovogodišnji je slogan: 

Daj svoj maksimum za život na Zemlji – nultom tolerancijom prema nezakonitoj trgovini divljim vrstama

(„Go Wild for Life“ – Zero tolerance for the llegal wildlife trade).

Zbog stalnog rasta potražnje za rijetkim i ugroženim vrstama, ilegalna trgovina je vrlo raširena i unosna te nerijetko uključuje kriminalne organizacije. Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama iznosi između 8 i 20 milijardi eura, odnosno po vrijednosti nalazi se odmah iza ilegalne trgovine drogom i oružjem. Ilegalna trgovina predstavlja prijetnju bioraznolikosti i smatra se jednim od glavnih uzroka njene ugroženosti.

Više o Svjetskom danu zaštite okoliša 2016 na: http://www.azo.hr/InformacijaZaMedije


Kada se odvozi otpad

Provjerite rasporede odvoza pojedinih vrsta otpada kako biste bili sigurni da vaš otpad bude pravilno zbrinut.

Gdje mogu odložiti otpad

Saznajte na kojim se sve lokacijama u Zadru nalaze zeleni otoci, reciklažno dvorište te mobilno reciklažno dvorište.

Prijavi divlja odlagališta

Divlja odlagališta otpada veliki su problem za okoliš i društvo. I dok ta odlagališta jako lako nastaju, posljedice su dugotrajne.

Akcije prikupljanja otpada

Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, člankom 40. propisana je procedura prijave akcija prikupljanja otpada.