Jeste li znali?
Prosječno godišnje trošimo oko 1.000 plastičnih vrećica. Bacimo li plastičnu vrećicu u prirodu, njena razgradnja traje između 100 i 1.000 godinu. Svake godine više od milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca ugine nakon što pojedu ili se zapetljaju u plastične vrećice.
Plastičnu ambalažu koja nije u sustavu povratne naknade (plastične vrećice, boce jestivog ulja, ambalažu prehrambenih proizvoda, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike te čaše i posude mliječnih proizvoda, čepove, plastične tanjure i pribor za jelo, najlonske folije i tetrapak ambalažu) može se odložiti u:
• Žutu vrećicu, koja se odlaže neposredno uz kontejnere (stambena zgrada) ili spremnike komunalnog otpada (obiteljska kuća)
• Reciklažno dvorište Diklo (Diklo bb)
• Reciklažno dvorište Gaženica
• Mobilno reciklažno dvorište
Plastičnu ambalažu (plastične boce) koja je u sustavu povratne naknade može se odnijeti na bilo koje veće prodajno mjesto.

 

U žute vrećice se ne može odložiti plastičnu ambalažu od kemikalija i zapaljivih tvari, derivata nafte, sprejeva. Taj otpad treba odnijeti u reciklažno dvorište Diklo ili ostaviti u mobilnom reciklažnom dvorištu.
 
 

Žute vrećice mogu se dobiti u Čistoći i u trgovačkim centrima Plodine. Provjerite raspored odvoza žutih vrećica, kako biste odvojeno prikupljenu plastiku na vrijeme pripremili za odvoz.

Prije odlaganja bilo kojeg plastičnog artikla, poželjno je da se proizvod ispere.

Kada se odvozi otpad

Provjerite rasporede odvoza pojedinih vrsta otpada kako biste bili sigurni da vaš otpad bude pravilno zbrinut.

Gdje mogu odložiti otpad

Saznajte na kojim se sve lokacijama u Zadru nalaze zeleni otoci, reciklažno dvorište te mobilno reciklažno dvorište.

Prijavi divlja odlagališta

Divlja odlagališta otpada veliki su problem za okoliš i društvo. I dok ta odlagališta jako lako nastaju, posljedice su dugotrajne.

Akcije prikupljanja otpada

Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, člankom 40. propisana je procedura prijave akcija prikupljanja otpada.

Vijesti

Zelena čistka na Novom Bokanjcu - uklonjeno 158 tona otpada

Povodom Dana Planeta Zemlje 22. travnja zajedničkom akcijom Grada Zadra i trgovačkih društava Čistoće d.o.o. i Vodovoda d.o.o. provedena je akcija uklanjanja nepropisno odbačenog otpada u šumi na predjelu Novog Bokanjca.

Povodom Dana Planeta Zemlje 22. travnja zajedničkom akcijom Grada Zadra i trgovačkih društava Čistoće d.o.o. i Vodovoda d.o.o. provedena je akcija uklanjanja nepropisno odbačenog otpada u &scar...

Ponovno koristim stare stvari

Edukativno-informativni projekt Grada Zadra, UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, pod nazivom ZATO ŠTO VOLIM ZADAR nastavlja se i u 2019. godini.

Edukativno-informativni projekt Grada Zadra, UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, pod nazivom ZATO ŠTO VOLIM ZADAR nastavlja se i u 2019. godini.   U suradnji s ...

Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Po dostavljenoj prijavi na Javni poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada

Po dostavljenoj prijavi na Javni poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Zadru odobrena su sredstva u v...

Ministar Ćorić obišao odlagalište otpada Diklo

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić 30. siječnja 2019. godine održao je sastanak s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem i njegovim suradnicima te predstavnicima Mjesnog odbora Diklo.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić 30. siječnja 2019. godine održao je sastanak s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem i njegovim suradnicima te predstavnicim...