Jeste li znali?
Prosječno godišnje trošimo oko 1.000 plastičnih vrećica. Bacimo li plastičnu vrećicu u prirodu, njena razgradnja traje između 100 i 1.000 godinu. Svake godine više od milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca ugine nakon što pojedu ili se zapetljaju u plastične vrećice.
Plastičnu ambalažu koja nije u sustavu povratne naknade (plastične vrećice, boce jestivog ulja, ambalažu prehrambenih proizvoda, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike te čaše i posude mliječnih proizvoda, čepove, plastične tanjure i pribor za jelo, najlonske folije i tetrapak ambalažu) može se odložiti u:
• Žutu vrećicu, koja se odlaže neposredno uz kontejnere (stambena zgrada) ili spremnike komunalnog otpada (obiteljska kuća)
• Reciklažno dvorište Diklo (Diklo bb)
• Mobilno reciklažno dvorište
Plastičnu ambalažu (plastične boce) koja je u sustavu povratne naknade može se odnijeti na bilo koje veće prodajno mjesto.

 

U žute vrećice se ne može odložiti plastičnu ambalažu od kemikalija i zapaljivih tvari, derivata nafte, sprejeva. Taj otpad treba odnijeti u reciklažno dvorište Diklo ili ostaviti u mobilnom reciklažnom dvorištu.
 
 

Žute vrećice mogu se dobiti u Čistoći i u trgovačkim centrima Plodine. Provjerite raspored odvoza žutih vrećica, kako biste odvojeno prikupljenu plastiku na vrijeme pripremili za odvoz.

Prije odlaganja bilo kojeg plastičnog artikla, poželjno je da se proizvod ispere.

Kada se odvozi otpad

Provjerite rasporede odvoza pojedinih vrsta otpada kako biste bili sigurni da vaš otpad bude pravilno zbrinut.

Gdje mogu odložiti otpad

Saznajte na kojim se sve lokacijama u Zadru nalaze zeleni otoci, reciklažno dvorište te mobilno reciklažno dvorište.

Prijavi divlja odlagališta

Divlja odlagališta otpada veliki su problem za okoliš i društvo. I dok ta odlagališta jako lako nastaju, posljedice su dugotrajne.

Akcije prikupljanja otpada

Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, člankom 40. propisana je procedura prijave akcija prikupljanja otpada.

Vijesti

Od 1. listopada 2018., Čistoća d.o.o., Zadar počinje s novim načinom preuzimanja glomaznog otpada

Od 1. listopada 2018., Čistoća d.o.o., Zadar počinje s novim načinom preuzimanja glomaznog otpada, u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom ...

Od 1. listopada 2018., Čistoća d.o.o., Zadar počinje s novim načinom preuzimanja glomaznog otpada, u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13, 73/17), Uredbom o gospodarenju komunal...

Dan planeta Zemlje

U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje 22. travnja, Grad Zadar će u suradnji s Hrvatskim šumama-Šumarijom Zadar i Čistoćom d.o.o. u tjednu koji prethodi predmetnom danu, provesti akciju uklanjanja nepropisno odbačenog otpada u šumama na predjelu Dikla, Kožina i Crnog te u šumi Musapstan.

U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje 22. travnja, Grad Zadar će u suradnji s Hrvatskim šumama-Šumarijom Zadar i Čistoćom d.o.o. u tjednu koji prethodi predmetnom danu, provesti akci...

Javni uvid - nacrt plana za gospodarenje otpadom

Nacrt plana gospodarenja otpadom Grada zadra 2018.- 2023. bit će na javnom uvidu od 26. siječnja do 26. veljače 2018.

Nacrt plana gospodarenja otpadom Grada zadra 2018.- 2023. bit će na javnom uvidu od 26. siječnja do 26. veljače 2018.     Vezani dokumenti OBAVIJEST[1].pdf Nacrt PGOZad...

Savjetovanje s javnošću

Nacrt prijedloga odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Grada Zadra

Temeljem članka 11. Zakona o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, broj: 25/13 i 85/15) i članka 36. Statuta Grada Zadra („Glasnik Grada Zadra“, broj: 9/09, 28/10, 3/1...