Želite li pravilno zbrinuti građevinski otpad, najbolje ga je odvesti na Odlagalište otpada Diklo, gdje će biti pravilno odloženo. Građevinski otpad se ne smije odlagati u spremnike za glomazni otpad. Građevinski otpad je otpad nastao prilikom gradnje građevina, rekonstrukcije ili uklanjanja postojećih građevina te otpad od iskopanog materijala koji se ne može ponovo upotrijebiti.

 

 

Građevinski otpad moguće je besplatno odložiti na Odlagalište otpada Diklo, ukoliko ga sami dovezete u osobnom vozilu ili u osovinskoj prikolici za osobna vozila. Pojedinačni komadi građevinskog otpada ne smiju biti veći od 40 cm. Ukoliko građani s izvršiteljem građevinskih radova dogovore da će ta osoba ili tvrtka zbrinuti nastali građevinski otpad, preporučamo da se od izvršitelja zatraži potvrda o pravilnom zbrinjavanju otpada.

 

Građevinski otpad iz kućanstva

Građevinski otpad može nastati u kućanstvima, prilikom manjih radova ili renoviranja, koje obavlja sam vlasnik. Pod tu vrstu otpada, koji ne smije težiti više od 200 kg, spadaju beton, cigle, crijep i pločice, keramika, izolacijski materijali koji sadrže azbest i(li) ostale opasne tvari, građevinski materijali koji sadrže azbest, građevinski materijali na bazi gipsa (uključujući i materijale onečišćene opasnim tvarima).

 

Građevinski otpad koji sadrži azbest

Građevinski otpad koji sadrži azbest (salonitne ploče, vodovodne cijevi, izolacijske ploče, razna azbestno-cementna galanterija i sl.) moguće je odložiti na Odlagalištu otpada Diklo, na kojem se nalazi posebna kazeta za odlaganje i zbrinjavanje azbesta, čime se sprječava njegov jako negativan utjecaj na okoliš. U građevinama se azbest nalazi u raznim oblicima, a uklanja se isključivo kod rušenja i obnova. Vlakna azbesta, koja su mikrometarske veličine, se udisanjem akumuliraju u plućima. Sve vrste azbesta uzrokuju karcinom i ubrajaju se u kancerogene tvari prvog razreda. Najviše se azbesta nalazi u krovnim pokrovima tzv. salonit pločama tvornice Salonit koja je proizvela 7,3 milijuna tona ploča u bivšoj državi.

Ako posjedujete veće količine građevinskog otpada koji sadrži azbest, kontaktirajte ovlaštenog sakupljača azbestnog otpada, prema informacijama s popisa ovlaštenih sakupljača građevinskog otpada koji sadrži azbest te zbrinite sav neželjeni građevinski azbestni otpad bez naknade.

 

Kada se odvozi otpad

Provjerite rasporede odvoza pojedinih vrsta otpada kako biste bili sigurni da vaš otpad bude pravilno zbrinut.

Gdje mogu odložiti otpad

Saznajte na kojim se sve lokacijama u Zadru nalaze zeleni otoci, reciklažno dvorište te mobilno reciklažno dvorište.

Prijavi divlja odlagališta

Divlja odlagališta otpada veliki su problem za okoliš i društvo. I dok ta odlagališta jako lako nastaju, posljedice su dugotrajne.

Akcije prikupljanja otpada

Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, člankom 40. propisana je procedura prijave akcija prikupljanja otpada.

Vijesti

Zelena čistka na Novom Bokanjcu - uklonjeno 158 tona otpada

Povodom Dana Planeta Zemlje 22. travnja zajedničkom akcijom Grada Zadra i trgovačkih društava Čistoće d.o.o. i Vodovoda d.o.o. provedena je akcija uklanjanja nepropisno odbačenog otpada u šumi na predjelu Novog Bokanjca.

Povodom Dana Planeta Zemlje 22. travnja zajedničkom akcijom Grada Zadra i trgovačkih društava Čistoće d.o.o. i Vodovoda d.o.o. provedena je akcija uklanjanja nepropisno odbačenog otpada u &scar...

Ponovno koristim stare stvari

Edukativno-informativni projekt Grada Zadra, UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, pod nazivom ZATO ŠTO VOLIM ZADAR nastavlja se i u 2019. godini.

Edukativno-informativni projekt Grada Zadra, UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, pod nazivom ZATO ŠTO VOLIM ZADAR nastavlja se i u 2019. godini.   U suradnji s ...

Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Po dostavljenoj prijavi na Javni poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada

Po dostavljenoj prijavi na Javni poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Zadru odobrena su sredstva u v...

Ministar Ćorić obišao odlagalište otpada Diklo

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić 30. siječnja 2019. godine održao je sastanak s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem i njegovim suradnicima te predstavnicima Mjesnog odbora Diklo.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić 30. siječnja 2019. godine održao je sastanak s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem i njegovim suradnicima te predstavnicim...